Ca șofer în București, mereu am simțit nevoia unei camere de bord, dar am amânat constant achiziția. Cum vorbim de un partener de drum, nu un simplu accesoriu, mi se părea complicată alegerea camerei perfecte și mult mai complicată instalarea ei, așa că am continuat să amân achiziția. Între timp, am luat MiTo-ul, am schimbat și zona în care locuiesc și am început să simt din nou nevoia unei camere care să vegheze liniștea micuțului subTURATmobil. Aici intră în scenă Mio România, care fără să îmi știe greutățile în a alege un model anume, mi-au trimis un Mio MiVue C540 la test. Cum mereu mi-am dorit să fac și recenzii tech, nu doar pentru mașini, m-am îmbărbătat, am pregătit camera și un set de unelte pentru desfacerea interiorului și am început instalarea!







Pachetul conține, pe lângă cameră în sine, ventuză și încărcător cu cablu mini USB. Singurul lucru de care ai nevoie pentru a putea înregistra este cardul de memorie, iar eu am folosit un card Hama de 64GB, care este suficient pentru aproximativ 8 ore de filmare.
Instalare rapidă
În mod normal poți ascunde cablurile fără să fie nevoie să desfaci ceva, dar cum mie îmi place că fiecare cablu să fie bine legat am preferat să desfac stâlpul. Un pas în plus, dar unul util pe termen lung. De aici, tot procesul a durat sub 5 minute și a fost incredibil de simplu. Am poziționat superficial cablul, astfel încât capătul cu mufă mini USB să fie în dreptul oglinzii, apoi am așezat pe parbriz camera și ventuză. Am trecut cablul pe sub plafon, apoi l-am fixat în suporții de pe stâlp, am coborât pe lângă bord și am pus încărcătorul în priză. După ce am pornit mașina, camera s-a deschis și ea și am putut centra cadrul.






Tehnologie mid range în carcasă compactă
Mio MiVue C540 este o cameră de bord mid range, cu specificații decente: înregistrare Full HD, senzor Sony, lentilă luminoasă F1.8 cu unghi larg de 130 grade și mod Parcare cu înregistrare permanentă sau declanșată în caz de impact. Cele din urmă sunt funcții foarte utile, dar necesită un accesoriu separat (ex: Smartbox III) pentru conectarea directă la baterie.
Încep cu câteva cuvinte despre construcția camerei: având dimensiuni compacte și fiind folosite materiale solide, îmi da senzația că este un produs care va rezista bine în timp. Ventuza este, și ea, construită din materiale solide, dar nu are multe puncte de articulație. Mai bine zis, are doar un punct de suport rotativ, ceea ce îngreunează instalarea perfectă, mai ales dacă ai un parbriz foarte curbat. Ecranul folosește o tehnologie veche, TFT, ceea ce înseamnă că suferă degradări ale imaginii dacă nu este privit perfect drept, iar interfața grafică este puțin învechită. Partea bună este că, exceptând 2-3 setări inițiale, nu vei intra prea des aici.
Poți programa camera să filmeze secvențe de 1, 3 sau 5 minute și suprascrie automat clipurile vechi, unul câte unul, când rămâi fără spațiu pe card. Calitatea imaginii pe timp de zi este decentă, dacă reușești să o poziționezi astfel încât să eviți reflexiile din parbriz. Poți identifica numere de înmatriculare ale vehiculelor aflate în mers, la vitezele legale din oraș. Dacă depășești limitele citadine, însă, claritatea suferă puțîn. Noaptea, senzorul camerei se descurcă bine dar nu excelează. În condiții ideale poți distinge mașinile sau numerele, dar nu și dacă se află in mișcare cu o viteză mult mai mare sau pe sens opus. Pentru a uni secvențele am încercat să folosesc softul Mio, dar nu am reușit să găsesc funcția, puteam doar să vizualizez clipurile și să extrag capturi, dar m-am descurcat cu Final Cut.






Am adăugat pe Youtube câteva secvențe în diferite condiții de lumină, pentru a îți da singur seama dacă este suficient de clară imaginea pentru nevoile zilnice.
Concluzii
Dacă bugetul tău este mai mic de 400 ron, camera MiVue C540 este o opțiune bună, construită din materiale solide, dar își trădează poziția în gamă prin mici compromisuri. Senzorul este suficient de bun pentru a asigura claritate noaptea, dar unghiul larg al lentilei vine la pachet cu probleme cu reflexiile în parbriz. Aș fi renunțat la ecran în favoarea unei conexiuni wireless cu live view / partajare fișiere, dar apreciez camera pentru dimensiunile compacte și filmările clare, în condiții optime de lumina. Funcția preferată: Emergency record (dacă înregistrează un șoc, salvează automat clipul într-un fișier separat). O poți cumpără de la eMag, iar până la finalul anului primești automat garanție pentru 3 ani. Găsești mai multe informații despre gama completă de camere Mio pe site-ul oficial. Eu am pus ochii pe MiVue 846, care are și WiFi, GPS și filmare la 60 de cadre pe secundă, sper să aibă un preț bun de Black Friday!
Concurs
Vrei tu camera MiVue C540 testată? Îți promit că am avut grijă de ea și am ambalat-o la fel de bine cum am primit-o! Lasă mai jos un comentariu în care să spui care este funcția camerei pe care o apreciezi cel mai mult. Ai grijă să folosești o adresă de email corectă, pentru a te putea contacta dacă ai câștigat. Te poți înscrie până pe 31 iulie, ora 23:59, iar câștigătorul va fi extras pe 1 august, prin random.org. Asigur eu transportul premiului, în România.
„lentilă luminoasă F1.8” 👍👍
Emergency record
Cea mai dificila sarcina a camerei cred ca ar fi pe timp de noapte si cu toate acestea, camera pare sa se descurce de minune pe intuneric, pentru mine asta este cea mai utila „functie”. Asta si emergency record…
Faptul ca e micuta, pare ca pot sa o ascund dupa oglinda
Emergency record
Filmarile hd pe noapte
Emergency record
Inregistrarea in caz de urgenta.
Este o camera foarte interesanta. După părerea mea funcția de emergency record e un punct forte.
Mi se pare foarte util faptul că are unghiul obiectivului de 130 grade și diafragma de 1.8. Sună chiar bine combinatia celor două.
Este foarte utila în trafic cred ca pentru toți participanții la trafic, mai ales ca în ultima perioada am avut parte de mai multe, și am zis sa schimb asta cumva, multa bafta tuturor
Felicitari! Vei fi contactat pe email pentru clarificarea datelor de livrare.
Micuță numai buna de bord și mai ales pe timp de noapte