fbpx
Search

Concurs: Istoria intortocheata a Jaguarului albastru

Automobilul este, in linii mari, un obiect conceput pentru a asigura transportul de la punctul A la B. Prezenta umana ii permite, insa, sa isi depaseasca acest statut si sa devina o carte nescrisa pe care sa fie marcate legaturi de zeci sau sute de ani. Una dintre aceste istorii este cea a Jaguarului albastru.

Povestea incepe in toamna anului 1937, in Coventry. Uzina Standard Swallow pregatea lansarea modelului SS100, considerat deja etalon de frumusete printre decapotabilele interbelice. In Romania, Marele Voievod Mihai trebuia sa inceapa stagiul militar si guvernul Romaniei a decis sa ii ofere un automobil drept cadou, pentru a marca evenimentul. Soarta a facut ca alegerea sa se opreasca fix in dreptul roadsterului britanic care urma sa poarte pe calandru silueta faimosului jaguar pentru prima oara. Caroseria a fost vopsita albastru deschis, in culoarea Aviatiei (Blue Sheen) si cateva imbunatatiri au fost aduse inainte ca masina sa fie expediata catre tanarul Rege.

Cartea scrisa de Radu Portocala prezinta destinul acestui automobil aparte, al carui proprietar a devenit chiar autorul in 1973. Fotografiile si documentele prezentate satisfac cititorii pasionati de documentare si sunt completate de istorii personale din jurnalul posesorilor, pe care le puteti afla cumparand cartea din librarii sau daca sunteti unul din castigatorii acestui concurs.

Prin amabilitatea editurii Vremea putem sa oferim trei premii, reprezentand cate un exemplar al cartii “Istoria intortocheata a Jaguarului albastru“. Pentru a participa, te invitam sa ne povestesti intr-un comentariu la acest articol ce inseamna pentru tine sufletul unei masini. Vom alege cele mai interesante raspunsuri si vom anunta castigatorii duminica, 8 mai, seara. Va rugam sa folositi o adresa de mail valabila pentru inscriere, acesta fiind si modul prin care va vom contacta pentru a obtine datele de livrare. Promitem ca, la fel ca de fiecare data, nu vom stoca aceste adrese si nu va vom contacta decat in cazul in care sunteti castigator.

19 comments

 1. Asa cum sufletul unui om nu este un fapt palpabil ci totalitatea proceselor prin care trece acesta si pentru masina, sufletul acesteia este definit de povestile, aventurile, peripetiile,etc pe care le traiesti impreuna cu ea si astfel poate varia de la o perioada la alta precum si de la un conducator la altul.

  1. Felicitari! Raspunsul tau a fost unul din cele trei care ne-au impresionat! In scurt timp vei gasi un mail din partea noastra cu mai multe informatii.

 2. “‘Sufletul”‘ unei masini? Cred ca e omul care are grija de masina, de inimioara ei,de confortul ei…

 3. Sufletul meu pereche cu al ei ,santem nedespartite , aventura ,drumurile, peisajele, nevoia de curatenie si “hrana” povestile pe care le spunem impreuna la “gura pompei sau la o cafea ” imi alint masina si “”sufletul “” ei ca pe propria persoana.

 4. O masina “te simte” !Esti nervos e si ea,esti calm motorul ei toarce ca o psica.esti fericit e si ea! Masina are grija de tine,dar si tu trebuie sa ai grija de ea! O masina trebuie ingrijita si iubita!Fa asta si ea iti va fi “recunoscatoare din suflet”!!!

 5. Cunosc pe cineva care n-ar tagadui o clipa in a-mi raspunde afirmativ la intrebarea “masina ta are suflet?”. Este atat de atasat de ea, atat de grijuliu, o primeneste, ea straluceste. Preluand din personalitatea “stapanului” sau, aceasta bucata de fier pare sa ramana o bucata, dar o bucata din tine, un companion ce-ti poarta pasii pe cararile vietii. Din supermarket nu poti pleca fara a trece pe la raionul destinat autovehiculelor, de la manastire nici atat fara a-i lua si ei un suvenir. O impodobesti, o indragesti, o iubesti. Daca ceva nu merge, o socotesti bolnava si-i vorbesti cu blandete. Face parte din viata ta si i-ai dat chiar si-un nume. Un coltisor din inima ta ii este dedicat, (in)sufletul ei esti(ramai) tu – om pasionat. P.S.: persoana despre care vorbeam este sotul meu; el spune mereu ca are trei fete: eu, fetita noastra si masina.

 6. Greu de explicat,dar si simplu ,in acelasi timp.Sufletul unei masina o reprezinta trairile familiei detinatoare.Orice fleac,bucurie,durere sau exaltare se transmite si masinii respective.Ea se transforma intr-un burete de emotii,emotii transmise de familia aleasa pentru ea.Numai Dumnezeu alege anume o masina pentru o familie,au anumite puncte in comun,la inceput insesizabile.Asa cum se spune ca un catel ia din trasaturile stapanilor,se intampla exact la fel si cu o masina.Sufletul ei este sufletul unei familii,o bucurie,recunostinta care o diferentiaza de restul.

 7. Sufletul unei masini reprezinta ,colectivul,de oameni,care au proiectat-o, au construit-o ,au vopsit-o si care fac ca sa ajunga , la noi.Fiecare au contribuit ,cu o particica din sufletul lor ,la realizarea acestei minunatii.Practic i-au dat viata din viata lor

 8. Sufletul unei masini reprezinta pentru mine transpunerea in viata a sentimentelor pshiedelice, psihotronice, psihofizice, coroborate cu imbinarea totala a dragostei sublime !

  1. Felicitari! Raspunsul tau a fost unul din cele trei care ne-au impresionat! In scurt timp vei gasi un mail din partea noastra cu mai multe informatii.

 9. Sufletul unei masini reprezinta totalitatea oamenilor care au depus efort si au pus suflet atunci cand au realizat masina !

 10. Din punctul meu de vedere , sufletul unei masini este redat atat de persoanele care au facut posibila existenta masinei , cat si viata in sine a masinei , cum fiecare persoana are amintiri , familie ,persoane dragi , asa si masina , sufletul ei este o reuniune a tuturor , ceea ce a fost si ceea ce este ! Locurile , proprietarul , locurile prin care merge fac parte din sufletul masinii !

 11. Sufletul unei masini este direct proportional cu sufletul posesorului acelui autoturism.

 12. Sufletul unei masini reprezinta totalitatea amintirilor si momentelor frumoase petrecute alaturi sau in interiorul acesteia.

 13. Ce poate fi mai frumos decat o masina iubita? Asa cum “casa” devine “acasa”,de indata ce are proprietari ce-si pun sufletul pe tava ptr a personaliza acel spatiu,asa cum un animalut de companie devine o persoana, asa si o masina se transforma dintr-un simplu obiect intr-un membru de familie!Acel motoras devine inima sa,sufletul sau care preia toata afectiunea si dragostea celui care o ingrijeste.Vorbesc cu ea,ma simte ce stari am atunci cand conduc,intuieste parca daca un drum e bun sau rau,ma atentioneaza daca nu se simte bine…trebuie sa devii una cu masina,ca un tot unitar,sa-i imprumuti din tine,fara a cere nimic inapoi,ptr ca ea,iti va da oricum inzecit rasplata!Te va ajuta la greu,iti va fi companioana la drumuri facute atat la necazuri,cat si la bucurii.iti va oferi relaxare,dar si motivare,te va purta pe carari intortocheate,dar te va scoate si la liman!Asta e sufletul unei masini!La fel ca persoana iubita!

  1. Felicitari! Raspunsul tau a fost unul din cele trei care ne-au impresionat! In scurt timp vei gasi un mail din partea noastra cu mai multe informatii.

 14. Sufletul unei masini e iuberea cea mai de pret a unui om,omul o ingrijeste pentru ca o iubeste,sa te plimbi cu masina,sa petreci clipe minunate aluturi de ea.

Write a response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Continut © subTURAT 2021.
Close