fbpx
Search

BMW 3.0 CSL Hommage. Sportiv si un caracter elegant

Bucuresti/Cernobbio. Printre studiile de design si frumusetile auto dintr-o era trecuta ce s-au strans la Concorso d’Eleganza Villa d’Este, BMW Group a prezentat noul BMW 3.0 CSL Hommage – o formidabila declaratie de intentie. Acest automobil este omagiul adus de echipa de design BMW modelului 3.0 CSL, un BMW coupé clasic atemporal si emblematic din anii ’70.

“Automobilele Hommage demonstreaza nu numai cat suntem de mandri de patrimoniul nostru, ci si cat de important este trecutul in determinarea viitorului”, a declarat Adrian van Hooydonk, vicepresedinte executiv BMW Group Design. “BMW 3.0 CSL Hommage reprezinta o conexiune cu realizarile ingineresti exemplificate de designul ultrausor si performantele BMW 3.0 CSL. Datorita constructiei ultrausoare inteligente si materialelor moderne, 3.0 CSL Hommage aduce caracterul modelului initial in secolul XXI, pe care il prezinta intr-o forma noua si interesanta”, a completat el, rezumand abordarea echipei de design in conceperea BMW 3.0 CSL Hommage.

Trecutul si viitorul designului ultrausor
Acronimul “CSL” vine de la “Coupé Sport Leichtbau” (coupé, sport, ultrausor). Cu capota fata si spate, dar si aripile din aluminiu, geamurile din plexiglas si echiparea redusa strict la lucrurile esentiale, vechiul BMW 3.0 CSL a facut ca masa lui sa fie cu aproape 200 de kilograme mai mica decat a “fratelui” BMW 3.0 CS. Astfel, a fost predestinat sa aiba o cariera pe circuitele de curse. Daca materialul preferat era aluminiu in anii ’70, astazi vorbim de fibra de carbon – sau plastic ranforsat cu fibra de carbon (CFRP) – pentru ca ofera raportul optim intre masa si rezistenta. Aceste fibre foarte rezistente sunt chiar mai usoare si mai rezistente decat aluminiul. Iar BMW 3.0 CSL Hommage utilizeaza foarte mult acest material compozit high-tech, reinterpretand conceptul designului ultrausor pentru epoca moderna. Oriunde este folosit CFRP, acesta este vizibil – facand ca principiul designului ultrausor sa fie tangibil atat la interior, cat si la exterior. BMW Group este lider mondial in productia si utilizarea CFRP in designul automobilelor si se poate mandri deja cu multi ani de experienta in productia de serie a componentelor structurale din CFRP pentru BMW M si, in special, BMW i.

Exterior: putere si eleganta
Karim Habib, directorul BMW Design, explica gandirea din spatele designului BMW 3.0 CSL Hommage: “Pentru designerii BMW ca noi, BMW 3.0 CSL este un simbol de stil. Combinatia de gene sportive si eleganta genereaza o estetica care cucereste inimi si in prezent. BMW 3.0 CSL Hommage celebreaza multe dintre aceste particularitati caracteristice, dar fara sa le copieze. Categoric, unele paralele nu sunt evidente imediat. Mai degraba ne dorim ca oamenii sa sesizeze similitudinile decat sa le observe imediat”.

BMW 3.0 CSL Hommage este o viziune de atletism pur: caroseria alungita incepe cu deflectoare de aer specifice, pasaje puternice ale rotilor si spoilere proeminente pe acoperis si in spate. In ciuda dimensiunilor, elementele aerodinamice sunt importante pentru ca aerul sa curga optim de-a lungul partilor laterale ale automobilului. Deflectorul de aer din fata contribuie la ventilarea compartimentului motor, in timp ce aripile de pe rotile spate asigura debitul optim de aer in jurul automobilului. Retrovizoarele laterale mici contribuie la reducerea suplimentara a rezistentei aerodinamice. Spoilerul spate mare creste forta de apasare asupra puntii spate propulsoare, astfel ca imbunatateste transmisia puterii. Sistemele Air Curtain si Air Breather garanteaza o ventilare optima a pasajelor rotilor. Iar increderea in sine si calitatile sportive ale BMW 3.0 CSL Hommage sunt rezumate perfect de culoarea originala a predecesorului spiritual – Golf Yellow.

Partea frontala – atlet musculos
Posesor al unei parti frontale care este una dintre cele mai late si cele mai joase existente la un automobil al BMW Group, BMW 3.0 CSL Hommage emana sportivitate si putere pura. In partea centrala, grila BMW a radiatorului este una inalta ca amintire a stilului vertical al grilei de odinioara. Dimensiunea si profunzimea spatiala a grilei simbolizeaza puterea motorului cu sase cilindri dispusi in linie, cu eBoost. In acelasi timp, geometria fin fasonata a cadrului si lamelele grilei ofera partii frontale sentimentul de calitate si exclusivism. Datorita imaginii caracteristice, cu patru ochi, sportivitatea partii frontale vine pe fondul unei interpretari hexagonale si contemporane. Luminile laser si tehnologia LED faciliteaza o grafica subtire si moderna a luminilor, in timp ce conturul plat al farurilor genereaza aspectul concentrat, caracteristic BMW. Un “X” stilizat in interiorul luminilor divide functiile de iluminare si evoca amintirea colantelor pentru faruri, de forma literei X, utilizate candva in cursele de anduranta. Benzile LED orizontale creeaza o conexiune vizuala intre faruri si grila radiatorului, dar, in acelasi timp, accentueaza impactul lat si plat al partii frontale. Larg si din fibra de carbon, spliterul frontal reduce spatiul dintre partea frontala si sosea, iar in combinatie cu grila radiatorului ofera o interpretare moderna a “nasului de rechin”, distinctiv pentru modelul initial. Cele doua prize circulare si seria de fante alungite aduc un omagiu altor elemente prezente la automobilul anterior, dar ofera o inspiratie noua pentru secolul XXI.

Partile laterale – contrapunct elegant
Partea laterala a automobilului reprezinta un contrapunct elegant la sportivitatea clara a partilor frontala si spate. Ampatamentul lung si capota alungita dau impresia ca extinde silueta Hommage. O linie orizontala continua inconjoara automobilul ca un omagiu adus unei particularitati stilistice a precedentului BMW 3.0 CSL: toate ornamentele din crom. In combinatie cu elementul negru de dedesubt, linia continua intensifica aspectul plat si alungit al partilor laterale.

Un detaliu particular al BMW 3.0 CSL Hommage este linia acoperisului. Impartita in mod constient in trei, linia aminteste de sectiunea superioara distinctiva a BMW 3.0 CS – unul din primele coupé-uri care a avut un acoperis care nu se continua in partea din spate. Comparativ cu omniprezentele coupé-uri fastback de astazi, acesta a fost un element inovator, dar si de design, o particularitate care emana sportivitate si eleganta in egala masura. Ca si BMW 3.0 CSL, Hommage dispune de logo BMW pe fiecare montant C.

Linia umerilor de jur-imprejur este si ea punctul de pornire al suprafetelor subtile, fin sculptate ale partilor laterale. Linia urmeaza dezvoltarea zonelor umbrite din spatele rotilor fata pana la cele luminoase de deasupra rotilor spate. Aceasta interactiune de lumini si umbre ofera miscare si intensitate dinamica suprafetelor generoase ale partilor laterale ale automobilului. Suprafetele din CFRP inchis reduc distanta dintre partile laterale si sosea, un nou tribut adus utilizarii consistente a designului usor la BMW 3.0 CSL. In combinatie cu accentele grafice de culoare neagra, elementele ultrausoare de nuanta inchisa reduc inaltimea perceputa a automobilului si accentueaza suplimentar silueta plata a acestuia. De 21 de toli si de culoare neagra, jantele din aliaj usor – in versiuni bicolore, mat si lucios – ofera un punct suplimentar de atractie. Totodata, lamelele de control al fluxului de aer din interstitiile jantelor contribuie la optimizarea suplimentara a aerodinamicii.

Partea spate – o prezenta musculoasa
Ca si partea frontala, si spatele automobilului este lat si cu un design musculos. Suprafetele generoase ofera prezenta, iar elementele orizontale accentueaza latimea. O atractie deosebita o reprezinta designul stopurilor: o banda LED, pozitionata deasupra spoilerului, conecteaza cele doua stopuri, astfel partea spate beneficiata de un cadru formal. Puternic sculptata, bara spate cu difuzor CFRP creeaza impresia vizuala a puterii brute de care dispune BMW 3.0 CSL. Chiar si privit de deasupra, BMW 3.0 CSL este extrem de dinamic. De la grila radiatorului la faruri, capota fata urmeaza un “V” lat – o intoarcere nostalgica la un element distinctiv si dinamic al primelor coupé-uri BMW.

Interiorul – eleganta purista
Redus la minimum, interiorul BMW 3.0 CSL Hommage demonstreaza utilizarea designului ultrausor si confera caracterului sportiv o eleganta palpabila. Toate elementele interiorului sunt cele absolut necesare, fiecare componenta are un design de inalta calitate, dar si o functie structurala sau pentru condus. Intr-un interior dominat puternic de CFRP, singura prezenta de lemn este “panoul de instrumente” – un element pur structural si dispus transversal. Aceasta reprezinta o referire clara la interiorul vechiului BMW 3.0 CSL, al carui interior dispunea de decoratiuni integrale din lemn. La noua versiune, doar micul afisaj central de incarcare eBoost intrerupe panoul de instrumente din lemn. Infotainmentul este la fel de minimalist in concept: un afisaj central pe coloana de directie informeaza conducatorul cu privire la treapta de viteza actuala, viteza, turatiile si punctul de schimbare.

ADN de curse si design usor cu finete
Printre echipamentele specifice curselor se numara scaunele “scoica” cu cusaturi de inalta calitate, centurile de siguranta cu sase puncte de prindere si dotarile de siguranta, eloxate si de culoare rosie, precum duzele de evacuare pentru spuma de stingere, extinctorul in sine si cele doua comutatoare de pe consola centrala pentru oprire de urgenta, respectiv pentru mecanismul de stingere a incendiului. Singurele elemente din spatele habitaclului sunt cele doua casti integrate in tunelul transmisiei. Cand nu sunt folosite, acestea sunt fixate cu o curea. In locul banchetei sunt doar capacele acumulatorilor de energie eBoost. Tehnologia speciala de reflexie in combinatie cu benzile LED creeaza un efect 3D impresionant asupra capacelor.

Prin utilizarea materialelor de ultima ora si a solutiilor detaliate, BMW 3.0 CSL Hommage afiseaza rafinament tehnic si subtilitate a formei. Prelucrate cu meticulozitate, mansoanele din aluminiu adauga accente de inalta calitate la jonctiunea dintre diferite elemente structurale individuale. Designul usii este pe cat de minimalist, pe atat de expresiv: suprafetele precise si curate urmaresc un arc spre spate, conferind usii o calitate cursiva si dinamica. Deschiderea usilor combina stilul DTM, cu curea de tragere, cu manerul elegant al modelului initial BMW 3.0 CSL, iar rezultatul este o solutie hibrid de curea de tragere din nailon, localizata chiar in spatele manerului din usa. Asemenea interiorului ca ansamblu, acest detaliu da expresie caracterului unic al BMW 3.0 CSL Hommage: o combinatie castigatoare intre designul ultrausor, sportivitate si eleganta.

[stextbox id=”info”]Text preluat de pe pagina de presa a BMW Group.[/stextbox]

Close
Continut © subTURAT 2021.
Close