Studiourile de la Hollywood au o abordare simpla atunci cand vine vorba de filme cu masini: actiune exagerata, vedete pline de muschi si multe scene randate pe calculator, reteta folosita din plin in cazul filmelor din seria Fast & Furious. Ce faci, insa, daca vrei sa iei o pauza de la curse intergalactice si supereroi?
Desi titlul original (Ford v Ferrari) prevesteste o batalie intre doua familii foarte cunoscute pasionatilor de masini, intreaga tensiune a filmului este construita in jurul luptei echipei atipice Shelby-Miles cu birocratia si orgoliile corporatiste ale companiei Ford, cu timpul, cu regulile si cu limitele ingineriei, pentru a construi masina de curse perfecta. Matt Damon il intruchipeaza pe Carroll Shelby, acum retras fortat din postura de pilot datorita unor probleme cardiace, o fire calma si deschisa. In antiteza, Christian Bale degaja o energie aparte in rolul lui Ken Miles, pilotul impulsiv, greu de stapanit, dar extrem de talentat, care isi asteapta sansa pentru a straluci.
In urma activarii unor orgolii intre Enzo Ferrari si Henry Ford al II-lea, cel din urma decide sa spulbere sirul de victorii de care se bucurau pilotii Ferrari in cadrul curselor. Aici intra in peisaj cel mai bun inginer de curse pe care ar fi putut corporatia americana sa il angajeze, plus cel mai potrivit pilot care ar putea stapani bestia. Filmul nu prezinta evenimentele cu acuratete istorica si isi permite anumite libertati creative, care ar putea sa deranjeze automobilistii puristi, dar reuseste sa construiasca foarte bine motivatiile personajelor si atmosfera epocii, punctand evenimentele esentiale.
Pe langa actorii de Oscar, un rol aparte il ocupa masinile, fie ca vorbim despre stralucitorul Porsche 356 care apare in primele cadre, despre AC Cobra sau faimosul GT40, care trece prin diverse stadii de prototipare pe parcursul filmului.
Singurele lucruri pe care pot sa i le reprosez filmului sunt momentele de drama fortata care distrag de la povestea principala si prim planurile in care tot apare o viteza in plus sau cele in care protagonistul descopera ca putea tot timpul sa mai apese pedala de acceleratie pentru a depasi rivalii.
Atata timp cat nu astepti o redare documentara, pe care cinematografie nu poate sa o ofere, filmul Marea Provocare: Le Mans ’66 te va rasplati cu cadre superb incadrate, cu o simfonie de sunete V8 si o poveste care glorifica epoca in care nu calculatoarele dictau ritmul unei curse. Filmul este disponibil pe marile ecrane din Romania din 15 noiembrie 2019.