fbpx
Search

LEGO pentru masinisti

Imi amintesc cum in anii copilariei, indiferent daca era ziua mea, Craciunul sau Pastele, ceream parintilor acelasi lucru, un set LEGO. Orice set LEGO, daca avea si o masinuta, cu atat mai bine. Am avut seturi cu pirati, roboti, elicoptere sau Star Wars, dar nimic cu masini, piesele originale gasindu-se destul de greu in perioada respectiva.

Facem o mica paranteza pentru istoria companiei LEGO. Inceputa in 1932, ca o mica afacere a unei familii care facea jucarii de lemn, se adapteaza tehnologic si incepe sa produca figurine de plastic in serie mare, incepand cu 1947. Caramida LEGO, in forma apropiata de cea pe care o folosim si astazi, apare in 1949 si patentul pentru ea este eliberat in 1954. Expansiunea globala incepe prin exporturi catre Statele Unite ale Americii in 1961, apoi in Asia un an mai tarziu. Primul set LEGO Tehnic este lansat in 1947, iar gama accesoriilor continua sa evolueze pe parcursul anilor, unele constructii putand fi programate cu linii de cod sau controlate de la distanta pentru a asigura functii de miscare.

Seria pe care eu o prefer, Speed Champions, a intrat in productie in 2015 cu “Sfanta Treime a Supercarurilor”: Ferrari LaFerrari, McLaren P1 si Porsche 918. Majoritatea seturilor sunt simple, cu o masina si un personaj, dar exista si seturi mai complexe, cu elemente de decor. Una dintre primele piese din colectia mea a fost un Porsche 911 alb, pe care il mai scot din cand in cand la o sedinta foto prin oras. Pana in 2019, modelele respectau latimea de 6 caramizi, dar incepand cu 2020 au castigat 2 caramizi latime pentru a acomoda mai multe detalii. Dimensiunile compacte si costul redus fac colectionarea lor mult mai usoara. Fanii simulatoarelor digitale pot testa masinutele LEGO din aceasta serie in Forza Horizon 4.

Un pas mai sus din punct de vedere al complexitatii este seria Creator Expert, care ofera pasionatilor de masini posibilitatea de a isi asambla, printre altele, un Volkswagen T1 Camper Van, Aston Martin DB5-ul lui James Bond, un Ford Mustang sau micutul si adorabilul Fiat 500 din anii ’60. Seturile acestea depasesc 1000 piese, in medie.

Gama Technic este perfecta pentru pasionatii de inginerie de toate varstele. Pentru a demonstra posibilitatile infinte ale componentelor LEGO, o echipa a dedicat 13.438 ore pentru constructia unui Bugatti Chiron la scara reala, folosind mai mult de 1 milion piese. Propulsia asigurata de 2.304 motoare LEGO ii permite modelului sa se deplaseze cu 20 Km/h. Daca nu ai atat de mult timp liber, poti cumpara si asambla modelul la o scara mai mica. Printre seturile mele preferate sunt Noul Land Rover Defender, cu cea mai detaliata cutie de viteze cu reductor functionala, si Dodge Charger-ul lui Dom, din Fast & Furious. Toate seturile contin diverse elemente de interactivitate manuale sau asistate de pistoane mobile si suspensii sau directie functionale.

Cu seturile LEGO, indiferent de marime sau dificultate, te simti pentru cateva minute sau ore ca un inginer pe linia de fabricatie. Esti responsabil pentru masina perfecta, care depinde doar de viziunea ta si asta este partea cea mai distractiva: sa asamblezi, sa improvizezi, sa admiri si apoi sa o iei de la capat.

Write a response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Continut © subTURAT 2021.
Close