fbpx
Search

BMW Art Car #20 – Julie Mehretu

A 20-a mașină BMW Art Car tocmai a fost prezentată publicului în Paris. Proiectată de artista contemporană Julie Mehretu, lucrarea transformă BMW-ul M Hybrid V8 din mașină de curse, într-o operă de artă performativă. Colaborarea cu artista include și un angajament comun față de o serie de ateliere media panafricane translocale pentru regizori, care vor face tururi în diferite oraşe africane în 2025 şi 2026 şi vor culmina cu o expoziţie majoră la Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africană din Cape Town.

Programul BMW Art Car a început în 1975, la inițiativa lui Hervé Poulain (pilot francez de curse şi iubitor de artă), cu suportul lui Jochen Neerpasch (directorul BMW Motorsport din acea perioadă). Ei i-au cerut artistului Alexander Calder să picteze un BMW 3.0 CSL în stilul propriu, mașina concurând ulterior în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975. Au urmat, pe parcursul anilor, artiști precum Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson sau Jeff Koons.

Mașina – BMW M Hybrid V8

Un artist bun are nevoie de o pânză pe măsură, iar pentru al 20-lea Art Car a fost aleasă mașina de curse BMW M Hybrid V8, propulsată de un sistem electric hibrid (V8 de 4 litri + un motor electric) cu aproximativ 640 de cai putere. În funcție de setările făcute pentru fiecare circuit, mașina poate atinge viteze de până la 345 km/h.

Modelul va participa la categoria Hypercars, din Campionatul Mondial FIA de Anduranţă și la cursa de 24 de ore de la Le Mans, unde va fi primul prototip BMW M Motorsport care face acest lucru din 1999 (BMW V12 LMR). Piloţii BMW Motorsport Sheldon van der Linde (Africa de Sud), Robin Frijns (Olanda) şi René Rast (Germania) vor urca la comenzile celei de-a 20-a BMW Art Car cu numărul de concurs 20, pe Circuit de la Sarthe la startul programat la 15 iunie.

Artista – Julie Mehretu

Julie Mehretu este o pictoriţă americană, nascută în Addis Abeba, capitala Etiopiei, în 1970. Împreună cu familia ei, s-a mutat în SUA la vârsta de şapte ani. Spaţiul, mişcarea şi energia au fost întotdeauna motive centrale în opera artistei. Mehretu este membru al Academiei Americane de Arte şi Litere, Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe şi Academiei Naţionale de Design

Pentru designul celei de-a 20-a BMW Art Car, ea a transformat pentru prima dată o imagine bidimensională într-o reprezentare tridimensională, cu care a reuşit să aducă dinamism în formă. Julie Mehretu a folosit vocabularul de culoare şi formă al picturii sale monumentale „Everywhen” (2021 – 2023) ca punct de plecare pentru designul ei. Forma sa vizuală abstractă rezultă din fotografii modificate digital, care sunt suprapuse în mai multe straturi de grile de puncte, voaluri de culoare neon şi marcajele negre caracteristice operei lui Mehretu.

Write a response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Continut © subTURAT 2021.
Close